Allt du behöver veta om persienner för ditt hem eller kontor

17 april 2024
Lotta Alberius

editorial

Persienner är inte bara ett praktiskt tillbehör för att reglera ljusinsläpp och skydda privatlivet; de är också ett stilfullt inslag i inredningen som kan förändra känslan i ett rum. Från traditionella träpersienner till moderna metallvarianter, finns det en persienntyp för varje estetisk smak och funktionellt behov. I denna artikel tar vi en djupdykning i persiennernas värld och ger dig all information du behöver för att välja rätt persienner för dina fönster.

Vad är persienner?

Persienner är en typ av fönsterbeklädnad bestående av horisontella eller vertikala lameller som kan vridas och justeras för att kontrollera ljusinsläppet och insynen i ett rum. De finns i en rad olika material, inklusive trä, metall och plast, vilket gör dem mångsidiga nog att passa in i olika rum och inredningsstilar. Persienner kan också vara en energieffektiv lösning då de hjälper till att isolera rummet och därmed kan bidra till lägre energikostnader.

Varför välja persienner?

Det finns flera skäl till varför persienner har blivit ett populärt val för fönsterbehandling:

 • Ljuskontroll och integritet
  En av de största fördelarna med persienner är deras förmåga att ge dig full kontroll över ljusflödet i ett rum. Med de justerbara lamellerna kan du enkelt anpassa hur mycket ljus som släpps in. Du kan även ställa in lamellerna så att ljuset sprids på ett visst sätt, eller så att det blockerar insyn från utsidan för ökad privatliv.
 • Enkel att anpassa och installera
  Persienner kommer i standardmått men kan även skräddarsys för att passa oregelbundna fönsterstorlekar och former. Installationen är relativt enkel och kan ofta göras utan professionell hjälp.
 • Underhållsvänliga
  Beroende på material är persienner väldigt enkla att rengöra och underhålla. De flesta typer av persienner kräver endast en dammtrasa eller en lätt rengöring med såpa och vatten.
 • Estetiskt tilltalande
  Persienner finns i en mängd olika färger, stilar och material som kan komplementera eller förbättra rummets interiör. Oavsett om du föredrar en klassisk, modern eller minimalistisk stil, kan persienner bidra till att förbättra eller förändra rummets karaktär och atmosfär.

persienner

Olika typer av persienner

Det finns flera typer av persienner tillgängliga på marknaden idag, och varje typ har sina egna fördelar.

 • Träpersienner
  Ger en varm och naturlig känsla och passar väl in i traditionella eller rustika miljöer. De kan dock vara dyrare och lämpar sig inte för fuktiga områden såsom badrum och kök.
 • Metallpersienner
  Vanligtvis tillverkade av aluminium, dessa persienner är lätta, hållbara och kommer i en mängd olika färger. De är ett prisvärt och funktionsdugligt val för alla rum.
 • Plastpersienner
  Är det mest kostnadseffektiva alternativet och tål fukt bra, vilket gör dem till ett bra val för kök och badrum.

Så väljer du rätt persienner

När du ska välja persienner bör du tänka på följande faktorer:

 • Fonsterstorlek och form
  Mät dina fönster noggrant och överväg om du vill montera persiennerna inne i fönsterkarmen eller utanpå.
 • Rummets funktion
  Vissa rum, som sovrum och hemmabio, kan ha behov av mörkläggande persienner, medan andra rum kanske bara behöver lättare ljusfiltrering.
 • Stil och design
  Välj ett material och en färg som matchar din inredningsstil.
 • Budget
  Sätt en budget och utforska alternativ inom denna ram. Kom ihåg att kvalitet ofta är värt den extra kostnaden för dess hållbarhet och utseende.

För att hitta högkvalitativa persienner Stockholm som passar ditt hem eller kontor, besök axaindustri.se där du kan utforska ett brett utbud av persienner anpassade efter dina behov och önskemål. Med expertis och ett stort utbud kan de hjälpa dig att finna persienner som förhöjer både funktion och estetik i dina rum.

Fler nyheter